Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar

Belépés tagoknak

elfelejtettem a jelszavam

Vendégkönyv részlet

#40Hogyan22-09-25 15:41
Hogyan
https://hogyan.net
#39Rácz-Érsek István11-02-23 11:46
Sziasztok!

Most bukkantam erre a honlapra.Gratulálok az egész zenekarnak!Kiváltképp üdvözlöm egykori utcai játszótársamat,a zenekar egyik kíválóságát Cziráki Lászlót!Nagyon jó látni ezeket a képeket!Büszke vagyok [...]
#38Baráth Tamás10-03-26 13:30
Sziasztok!

Örömmel nézegettem a képeket és nem tagadom egy kis szorítást is éreztem belül. Nagyon jó visszaemléezni azokra az időkre, mikor még én is [...]
bővebben »

Naptár

A 2003. évi Újévi Koncert

Az Újévi Koncert 2003-ban a tapolcai Helyőrségi Művelődési Otthonban került megrendezésre 2003. január 25-én.

A koncerten elhangzott darabok:

 1. J. J. Richards: Emblem of Unity
 2. Lendvay Kamilló: Mesemondó Tánc
 3. Hidas Frigyes: Fantázia és Fúga
 4. Alfred Reed: El Camino Real
 5. Julius Fučik: Firenzei Induló
 6. Frank Erickson: Air for Band
 7. Jacob de Haan: Oregon
 8. Music from the Star Wars Saga (bearbeitung: Hans Kolditz)
 9. Anonymous: Jungle Fantasy (arranged by Naohiro Iwai)
 10. Hands Up! (arrangement: Manfred Schneider)
 11. Johann Strauss: Radetzky induló
 12. Pasqual Marquina: Spanyol Cigánytánc
 13. Jacques Offenbach: Kán-kán

A 2002. év zenekarosa Fazekas Ádám lett.

A karnagy Péni Béla

Részlet Dr. Sáry Gyula írásából, amely megjelent az Új Tapolcai Újság 2003. évi januári számában

A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar idei, újévi hangversenye a zenekar húsz éves fennállásának is adózótt, amikor majdnem teljesen új, modern és szép műsorral lepte meg a hallgatóságot. Jóleső volt látni a zsúfolt termet, a jólöltözött, fegyelmezett hallgatóságot, de legnagyobb örömet a város vezetőinek nagyszámú megjelenése okozta. (...)

Már annyit írtam a zenekarról, a jó zenékről, most a karnagy úrral kívánok foglalkozni. (...) Megváltozott a vezénylési stílusa, azonnal megjegyzem előnyére. Eddig tehetséges muzsikus igyekezett elképzeléseit több kevesebb spontán vezénylési technikával keresztülvinni. Most szuverén művészt láttunk a pódiumon. A vezénylési stílusa rokonszenvesen egyesítette a kétféle karmestertípust, a keményen nevelőt a megértetővel. Nem láthattuk az akarnokok széles handabandázását, az apró termetűek táncát, a karmesteri "színház" felesleges sallangjait. Tudni kell, a vezénylésnek technikája van. Nem taktusütő masina áll a zenészei előtt, hanem karmester, aki két kéz munkájával elkoreografálja a mű érzelmi tartalmát. Mindkét kéznek saját feladata van. Figyeltem a pálca útját, a pontos ütemzést, az agogikai elképzelések átadását, szerényen és pontosan. A bal kéz most a belépéseket intette be, a hangerőt szabályozta, a zárlatokat jelezte. Nem volt olyan feladata eddig a karnagy úrnak, mint Hidas Fantázia és fúga című műve. A bonyolult szerkezet átláthatóvá tétele, az egymásután belépő szólamok pontos megjelenése ezt az intellektuális zenét képes volt közel hozni a könnyebb műfajokért lelkesedőkhöz. Ez már egy felsőbb művészi szint. (...)

Péni karmester úrnak van egy végetnemérő munkája. A zenekar állandó szintentartása személyi vonatkozásban, de betanításban is. Mi, hallgatók a kész művet halljuk, ahogy hosszú próbák alatt kiformálódik. A hangverseny a munka eredményének betakarítása. Hogy jó munkát végzett, azt a kitapsolt ráadások bizonyítják.

« vissza

Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar ©2001-2014

Impresszum ~ Jogi nyilatkozat ~ Adatvédelem ~ Kapcsolat